Megosztás
2013.3.28.

Ideiglenes elnökségből öt éves hatalom – befejeződött az Agrárkamara antidemokratikus megszállása

 

Az önrendelkezést és a szakmai, a politikától független önkormányzatiságot megcsúfoló átalakítási folyamatra tesz pontot az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara országos küldöttgyűlésének mai alakuló ülése. A Párbeszéd Magyarországért felháborítónak tartja, hogy a kormány a rendkívül alacsony, 7,9 % részvételi aránnyal és majdnem 7 százaléknyi érvénytelen szavazattal mit sem törődve kényszeríti rá a gazdatársadalomra a Magosz-os vezetők által dominált új elnökséget, amely személyi összetételét illetően csupán két megye esetében tér el a felülről kinevezett ideiglenes elnökség tagjaitól.

 

Már a kamarai törvény többszöri, kapkodó, kiemelt sürgősségi eljárással történő, visszamenőleges hatályú módosításai miatt is komoly aggályokat fogalmaztunk meg, mert az egyeztetéseket kizáró, antidemokratikus törvényi megalapozás előrevetítette a kamarai érdekképviselet átalakításának átláthatatlan, a hatalom központosítását szolgáló lefolytatását is. A vidékfejlesztési miniszter által kinevezett, teljhatalmú kamarai biztosnak végül nem kellett vagyonleltárt készítenie, az ideiglenes elnökséget jelentős részben Magosz-os tisztségviselőkkel töltötték fel.

Az új választásokat pedig antidemokratikusan és a diszkrimináció tilalmát is sértően, egyetlen szervezet, a Magosz nevén futó, zárt listával bonyolították le. Az átláthatatlan folyamatból következő bizalomhiány, a rendkívül alacsony részvétel sem akadályozza meg a kormányt és a Magosz-t abban, hogy a mai alakuló ülésen, az esetleges nemkívánatos érintetteket kizáró parlamenti felsőházi terem falai között befejezzék az elvileg független érdekképviselet megszállását.

A PM szerint az így létrejött kamara a nagy átverés része. Nem alkalmas a gazdatársadalom széles rétegeinek, a kistermelőknek, a családi gazdálkodóknak felelős, szakmai képviseletére. Ezért az ágazat különböző szereplőivel való konzultációt és érdekegyeztetést követően új eljárási szabályrendszer és új, demokratikus választás lebonyolítását tartja szükségesnek. Olyan agrár- és élelmiszeripari kamarára van szükség, amely független, valós érdekképviselettel és korszerű, európai szintű szakmai támogatással vonzza magához az ágazati szereplőket. Ennek azonban egy következő, ténylegesen a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartó kormánynak kell majd létrehoznia.

 

2013.03.28.

 

Szabó Rebeka

országgyűlési képviselő

Párbeszéd Magyarországért