Megosztás
2015.8.27. |

A napokban kapták meg a szociális dolgozók azt a bérkiegészítést, ami a legtöbb szakembernek maximum 1-2 ezer forintos nettó bérnövekedést jelent. Az Orbán-kormány ezzel a szabad szemmel alig látható összeggel akarja kiszúrni a szociális szakma szemét, miközben a fizetések többsége továbbra sem éri el a nettó létminimumot. A PM most költségvetési módosító javaslatot nyújt be, mellyel garantálnánk, hogy senki havi fizetése ne lehessen alacsonyabb a létminimumnál. A PM támogatja a szociális dolgozók őszre tervezett munkabeszüntetését is. 

 

A szociális ágazatban dolgozók havi átlagbére 80.000 forint, miközben az egy főre eső létminimum összege 92.000 forint. Nem kell tehát atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk: ezeknek a munkavállalóknak a többsége mindennapi megélhetési problémával küzd, ennivalóra is alig telik. A kormány megint hazudik, amikor azt állítja, hogy nincs több forrás nagyobb béremelésre, hiszen többek között milliárdokat szórnak ki fölöslegesen a szerb határnál épülő kerítésre. 

 

A PM egy 75 milliárd forint összegű költségvetési módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlés elé, mellyel biztosítanánk, hogy ne csak a szociális dolgozók, hanem egy közalkalmazott se vihessen haza kevesebbet a nettó létminimumnál. Erre a Paks II tervezett tőkeemeléséből és a Nemzeti Stadionfejlesztési Programból csoportosítjuk át a forrásokat. 

 

Budapest, 2015. augusztus 27.

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke