Kaltenbach_Jenő_sajttáj_20141211
Megosztás
2014.12.11. |

 A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az emberek többségének megrendült az ügyészség pártatlanságába vetett bizalma.

    

    Erről Kaltenbach Jenő, az ellenzéki párt szakpolitikusa, korábbi ombudsman beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Polt Péter legfőbb ügyész szerdai, parlamenti tájékoztatójára reagálva.
    A PM-es politikus úgy fogalmazott, civilizált országban a legfőbb ügyész "nem szotyizik együtt a miniszterelnökkel" labdarúgó mérkőzéseken, ezért jó lenne, ha Polt Péter abbahagyná ezt az ügyészség függetlenségének látszatát is veszélyeztető gyakorlatot.


    Az állampolgári jogok korábbi biztosa azért is bírálta az ügyészséget, mert a korrupciós ügyekben szerinte rendkívül rossz a váderedményességi mutatója. Míg  általánosságban a vádemeléssel kezdődő ügyek 95 százalékában elmarasztaló ítélet születik, addig a politikusok elleni ügyekben ez a mutató alig több 50 százaléknál - mondta. Az ellenzéki politikus szerint ez azért lehet így, mert főleg a kampányidőszakban politikai megrendelésre indulhattak olyan eljárások ellenzéki politikusokkal szemben, amelyekben később a bűncselekmény hiánya derült ki.
    Kaltenbach Jenő szólt arról is, Polt Péter parlamenti tájékoztatójával ellentétben nem 2010, hanem 2002 óta stagnál az évente elkövetett bűncselekmények száma. Ez alól csak két kivétel volt, 2012-ben több tízezerrel nőtt a bűncselekmények száma, míg 2013-ban csökkent ugyanez a mutató - fejtette ki.


    A kormánypárti "porhintés" részének nevezte, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke sajtóhírek szerint rágalmazás miatt feljelentést tett a kitiltási ügyben Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére.


2014. december 11. - MTI -