Megosztás
2016.7.24. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint a magyar egészségügyi helyzet drámai végnapjait jelzi az is, hogy tovább növekszik a betöltelten háziorvosi praxisok száma. A kormány korábbi terve végleg csődött mondott,  ez az utolsó utáni pillanat, hogy megkezdődjék az egészségügy átalakítása. Vissza kell tenni azt a  több, mint 400 milliárd forintot az ágazatba, amit Orbánék 2010 óta vettek el.

 

Közel 300 betöltetlen háziorvosi praxis van, jelenleg az ország keleti régióiban a legsúlyosabb a helyzet: a mélyszegénységben élők, vagyis a legelesettebbek mégcsak a megfelelő orvosi  alapellátáshoz sem jutnak hozzá. Továbbá rendkívül aggasztó, hogy ez a szám egyre növekszik, mivel  a háziorvosi pálya a fiatal orvosok külföldre vándorlásával elöregedőben van:  öt éven belül további 2200 praxis sorsa is kérdésessé válhat, de 2025-re akár előállhat, hogy a lakosság felének nem lesz ellátása. A még itthon maradó  fiatal orvosok alig választják a háziorvosi pályát, de végképp nem azokban a régiókban, ahol a legnagyobb a szegénység és az ellátási szükséglet.

 

A jelenlegi finanszírozás duplájára lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán megfontolják a fiatal orvosok, hogy praxist indítsanak. A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormánynak vissza kell tennie a 2010 után az ágazatból elvont 400 milliárd forintot is. A forrásbővítés nélkül ugyanis nem várható, hogy bármi is változik a romokban heverő egészségügyben.

 

Budapest, 2016. július 24.

 

Párbeszéd Magyarországért Sajtó

 

kép forrása

 

 

Párbeszéd: Veled!

 

Csatlakozz!