Megosztás
2016.3.10. |

Orbán Viktor feltalálta a fából készült vaskarikát, a „nyílt kettős bérrendszert”, amit ráadásul béremelésnek fognak hazudni. A Párbeszéd Magyarországért (PM) korábban is javasolta a rengeteg adminisztratív terhet okozó cafeteria-rendszer kiváltását, de nem kettős bérrendszerre, hanem többkulcsos adórendszerre és az ezt kiegészítő Alapjövedelem bevezetésére volna szükség helyette.

 

Orbánnak azt is volt képe kimondani, hogy Magyarországon alacsonyak a béreket terhelő adók. Az igazság ezzel szemben az, hogy az OECD 34 országa közül a második legmagasabb, az alacsony jövedelmeknél pedig kiugróan a legmagasabb a magyar béreket terhelő adók és járulékok szintje.

 

Orbán és a Fidesz – miközben fenntartja a munkaellenes adórendszert, hülyének nézi és napi szinten próbálja átverni az embereket – a Brüsszel elleni „szabadságharc” hevében olyan blődségeket talál ki, mint a készpénzes cafeteria, amely nem oldja meg sem a fölösleges adminisztráció, sem az alacsony jövedelmek problémáját.

 

A PM szerint felborult az igazságos rend: a munkával szerzett jövedelmeken ma sokszoros adóteher van a tőkejövedelmekhez képest. Itt az idő, hogy elismerjük a dolgozók teljesítményét!

 

A Párbeszéd Magyarországért világában az Alapjövedelem bevezetésével és az igazságos, többkulcsos adózás visszaállításával a minimálbér 3 év alatt nettó havi 120 ezerre, az átlagbér nettó 200 ezerre nőne, a munkáltatók bérköltségének megugrása nélkül.

 
 
Budapest, 2016. március 10.
 
Tordai Bence, a PM szóvivője