Megosztás
2016.11.15. |

Szikár kis hírecske, megbújva a hírportálok alsó harmadában. Korrupció gyanújával őrizetbe vették Alekszej Uljukajev orosz gazdasági minisztert, aki a jelek szerint 2 millió dollár kenőpénzt fogadott el egy kis simlizésért az állami tulajdon körül.

Csakhogy Ujukajev nem csupán gazdasági miniszter. Még júniusban vázoltam fel azt a sötét, korrupt , politika mozgatta céghálót, ami körülveszi a paksi bővítést. És ebben Uljukajevnek jelentős szerepe van. Többek közt annak a VET Banknak a felügyelőbizottsági elnöke, amelyiket kijelöltek a paksi hitel folyósítására (bár tavaly év vége óta praktikusan csődben van, és jelenleg képtelen bármilyen hitel kihelyezésére).

Nem kell persze mindent úgy elhinni, ahogy az orosz hírekben olvashatjuk. Putyin bevett fogása néha letartóztatni valakit a hozzá közel álló politikai-üzleti körből is, hogy folyamatosan fenntartsa a félelem légkörét, és megüzenje a támogatóinak is, hogy senki nincs biztonságban - ebben a körben mindenki fülig korrupt, bárkiről elő lehet ásni valamit. Cél itt nem is a korrupció szankcionálása, hanem az erő megmutatása és a rettegés kis köreinek fenntartása, ami stabilizálja az illeberális államot.

Arról mindenesetre jó látlelet a letartóztatás, hogy miféle figurákkal és szervezetekkel üzletel Orbán Viktor - és nem csak a Paks2 kapcsán. Legyen világos: az Uljukajev - vagy a Ghaith Pharaon - féle figurák felbukkanása nem valamiféle "túltolás" jelei, hiba a rendszerben, hanem maga a rendszer. Az Orbán-rezsim ezekre a sötét, korrupt és veszélyes alakokra építi fel magát. Csak sajnos ezzel együtt Magyarországot is. Elég volt a maffia-politikából, kergessük el őket! Csatlakozz!

 

2016. november 15.

Jávor Benedek

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!