Megosztás
2016.2.25. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Orbán-kormány a mai napig nem oldott föl sok olyan megszorítást, amelyet 2008-ban a világgazdasági válság miatt vezettek be. 2008 óta nem emelkedtek, vagy csökkentek a szociális ellátások, mint az álláskeresési járadék vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás.

 

Az Orbán-kormány befagyasztva tartja a közszolgálati tisztviselők illetményalapját, a közalkalmazotti bértáblát, vagyis sok közszolga fizetése kétharmadát éri a 8 évvel ezelőttinek. 2008 óta nem nőtt a minimálnyugdíj, a gyes, a családi pótlék.

A Fidesz-kormány gigantikus összeget, sok százmilliárdot vont ki az egészségügyből, az oktatásból. A „nullás költségvetés” ezt a hagyományt folytatva újabb 800 milliárdos megszorítást jelent, amelyet a kormány nem hajlandó nevén nevezni.

A Fidesz azt nyilatkozta: „a polgári kormány hátat fordított a megszorítás politikájának”. Ebben igazuk van: hátat fordítani valaminek ugyanis annyit jelent, mint nem venni tudomást a létezéséről. Azonban már egy kétéves gyermek is eljut a tárgyállandóság szintjére, s tudja, ha hátat fordít a tárgynak, attól az még létezik. Remélhetőleg a „polgári kormány” is eljut majd egyszer erre a szintre.

Addig is, a PM azt javasolja, a megszorítás csak a korrupciós költségekre, a stadionokra és a fideszes lakájokra terjedjen ki; az oktatásra, egészségügyre, szociális szférára viszont fordítsunk sok százmilliárddal többet!

 

Budapest, 2016. február 25.

Tordai Bence

a PM szóvivője

 

Új. Bal. Zöld.