Megosztás
2014.7.11. |

Rogán Antal önkormányzata 107 millió forintért le is szigeteltette azt a Szerb u. 9. szám alatti bérházat, amelyben Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója, Szentgyörgyvölgyi Péter kerületi alpolgármester és több Fidesz-potentát lakik. Így összességében már 4-500 millió forintot költöttek a házra, ráadásul az alpolgármester, a Fidesz polgármesterjelöltje vélhetően igencsak áron alul meg is vásárolhatta 110 négyzetméteres lakását. Juhász Péter szerint Hunvald Györgyöt és társait ennél jóval kevesebbért is leültették, így az ügyészségnek már az eddig napvilágot látott információk alapján is kötelessége lenne vizsgálatot indítani Rogán-Hunvald Antal és társai ellen.

Újabb értéknövelő beruházásra derült fény a Szerb u. 9. szám alatti ingatlanon, melyet maga az önkormányzat fizetett: a kerület 107 millió forintot költött az épület víz- és hőszigetelésére, amit a LAM Ingatlanfejlesztő és Építő Zrt. végzett el  – derül ki egy 2013 júniusában közzétett beszámolóból (http://www.belvaros-lipotvaros.hu/_user/browser/File/%C3%BCvegzseb%20junius.pdf). Mint ismeretes, ebben a házban él – továbbra is tisztázatlan körülmények között – Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója; Szentgyörgyvölgyi Péter, aki jelenleg az V. kerület alpolgármestere, a Fidesz polgármesterjelöltje; valamint Puskás András korábbi alpolgármester édesapja. A 22 lakásos, önkormányzati tulajdonban lévő társasház több lakásában fideszes vagy Fideszhez közeli személyek, illetve önkormányzati alkalmazottak élnek.

Az Együtt-PM korábban többször is kifogásolta, hogy több Fideszhez közeli, Orbán Viktorhoz és Rogán Antalhoz köthető személy lakik igen értékes önkormányzati bérlakásban a Szerb u. 9. szám alatt. Az utóbbi időkben pedig arra is fény derült, hogy a Fidesz-közeli emberek nemcsak bérlői az értékes luxuslakásoknak, de egy részük igen kedvező áron meg is vásárolhatta az ingatlanokat: Szentgyörgyvölgyi Péter vélhetően a piaci értéke egyharmadáért, 25 éves kamatmentes részletre vásárolhatta meg lakását azok után, hogy az önkormányzat 3 héttel az előtt egy rendelettel azt lehetővé tette.

Mindemellett a kerület szokatlanul sokat is költ közpénzből az épületre: 2007-ben 110 millió forintért felújították a házat; a Habony Árpád által használt lakást 50 millió forint értékben újította fel az önkormányzat, mert a beépített szauna kigyulladt; az önkormányzat egy 100 millió forint értékű foghíjtelket áldozna be annak érdekében, hogy az épület alatt lévő garázsba be lehessen hajtani; most pedig arra derült fény, hogy közel 108 millió forintért le is szigetelték az épületet. Így összességében már 4-500 millió forintot költöttek közpénzből a Belvárosi Fidesz Klán által lakott ingatlanra,tehát lakásonként 20-25 millió forinttal növelték annak értékét.

Az egyébként is értékes Szerb utcai lakások piaci ára folyamatosan növekszik az önkormányzat értéknövelő beruházásai, valamint a ház teljes körű felújítása miatt. A szomszéd épületben egy 120 négyzetméteres lakást 50 millió forintért, egy másik, 185 négyzetméteres lakást pedig 90 millió forintért árulnak.

Az önkormányzat egyelőre nem árulta el, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter mennyiért vásárolhatta meg 110 négyzetméteres lakását. A három héttel a megvásárlás előtt elfogadott rendelet szerint a piaci érték 15 százalékáért megvehette, de az önkormányzat azt állítja, az alpolgármester a piaci ár 75 százalékát fizette érte. A tulajdoni lapon ugyanakkor mindössze egy 19 millió forintos jelzálog szerepel.

Juhász Péter az önkormányzattól kikérte Szentgyörgyvölgyi Péter vagyonnyilatkozatát, de nem tekinthetett bele helyben. Karsai Károly kerületi képviselő 2014. július 7-re, azaz hétfőre ígért időpontot betekintésre, de nem jelentkezett, Juhász hívására nem válaszolt. Amint megkapjuk Szentgyörgyvölgyi Péter vagyonnyilatkozatát, nyilvánosságra hozzuk, mennyiért vásárolta lakását Szentgyörgyvölgyi Péter.

Juhász Péter szerint Hunvald Györgyöt és társait a VII. kerületben ennél jóval kevesebbért is leültették, és az ügyészségnek már az eddig napvilágot információk alapján is kötelessége lenne vizsgálatot indítani. Ugyanakkor Rogán-Hunvald Antal akkor sem bújhat el az igaság elől, ha az ügyészség végigasszisztálja a kerület lerablását. Így a politikus újabb adatigényléssel él azt tudakolva, ki végezte el a lakás értékbecslését, beleszámította-e az árba a teljes víz- és hőszigetelést, illetve azt, hogy közpénzből folyamatosan csinosítgatják az ingatlant.

 

Juhász Péter

az Együtt-PM Szövetség társelnöke