Megosztás
2013.9.30.

Nem vesznek részt a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak hétfői parlamenti megválasztásában az MSZP politikusai és az Együtt-PM szövetség független képviselői. Erről Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes és Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa számolt be újságíróknak.

    Erről Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes és Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa számolt be újságíróknak.
    Azt mondták: nem értenek egyet azzal, hogy az "ismeretlen" - életrajzuk alapján a választási eljárással korábban többnyire nem foglalkozó - jelöltekről egy szavazással kell határozni. (Az államfő pénteken nevezte meg jelöltjeit a választási bizottságba. Megválasztásukhoz az első két fordulóban kétharmados többség szükséges, ám ha ez két alkalommal nem sikerül, a harmadik körben már elég a jelenlévő képviselők egyszerű többsége is.)
    Tóbiás József azt is kifogásolta, hogy a tagok mandátuma kilenc évre szól és mindaddig meghosszabodik, amíg utódjukat nem választják meg.
    Karácsony Gergely a névsort az eddigi Országos Választási Bizottság "lefejezéseként" értékelte, kiemelve, hogy még Bordás Vilmos eddigi OVB-elnök sem kerül be a testületbe, noha őt korábban a Fidesz delegálta.
    A sajtótájékoztatón nem került szóba, de a parlamenti pártoknak hétfőtől lesz lehetőségük, hogy tagot jelöljenek a választási bizottságba. Az MTI értesülése szerint a szocialisták eddigi OVB-delegáltjukat, Litresits Andrást küldhetik a testületbe, de erről hivatalos döntés még nem született.
    Karácsony Gergely arra szólított fel, hogy az új választási bizottság első ülésén tűzze napirendre a szavazók szállításának kérdését.
    Kifejtette: a Kecskeméti Törvényszék döntése - amely alapján az egyik bajai szavazókörben meg kell ismételni az időközi önkormányzati választást - nemcsak kampánycsendsértést állapított meg, hanem azt is kimondta, hogy a szavazók szállítása súlyosan sérti a választási részvétel önkéntességét, ami az egyik választási alapelv.
    Karácsony Gergely szerint az új választási bizottságnak ezzel megegyező állásfoglalást kellene kiadni, hogy a 2014-es választások "ne a bíróságon dőljenek el".
    Újságírói kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, személyes ízlésén "túlment" az, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom vasárnapi kormányellenes demonstrációján aktivisták ledöntöttek, majd feldaraboltak egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló hungarocellszobrot. Jelezte azonban: a Szolidaritást azok a korábbi rendvédelmi dolgozók hozták létre, akiket az Orbán-kormány a leginkább megalázott, ezért megérti az indulatukat, és azon lesznek, hogy ezt az indulatot építő erővé formálják.
    Egy újabb kérdésre hozzátette: a tüntetésen "nem minden úgy zajlott", ahogy azt várták, és amire az ott felszólaló Bajnai Gordon is számíthatott.
 
 
Forrás: MTI
 
 
2013.09.30