Jávor_Benedek
Megosztás
2015.11.10. |

Írásbeli kérdéssel fordul az Európai Bizottsághoz Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője annak kivizsgálását kérve, hogy nem ütközik-e uniós jogszabályokba a magyar hatóságok tétlensége az Illatos úti vegyszerszennyezéssel kapcsolatban. Jávor szerint tisztázni kellene, hogy hogy a vegyi szennyezések megelőzésével és kezelésével foglalkozó SEVESO irányelv a csődbe ment cégek ártalmas környezeti hagyatékára is vonatkozik-e.

 


A kérdés bevezetőjében emlékeztet rá, a Budapesti Vegyiművek volt telephelyén több mint 3000 tonna veszélyes hulladékot tárolnak szabálytalanul, biztonsági óvintézkedések nélkül. A katasztrófavédelem ugyanakkor azért nem indít eljárást az ügyben, mert a mérgeket felhalmozó cég már nem működik, azaz nincs ki ellen eljárni.

A folyamatos környezeti és egészségügyi veszélyeztetés miatt Jávor Benedek azt kérdezi a Bizottságtól, hogy milyen intézkedéseket tesz az uniós testület a vegyi szennyezésekkel kapcsolatos SEVESO irányelv rendelkezéseinek betartásáért olyan esetekben, amikor a vétkes cég már csődbe ment, illetve a szennyezésért felelős üzem már nem működik.

 

Jávor arra is rákérdez, hogy a határértéket olykor több százezerszeresen meghaladó talajvízszennyezés kapcsán van-e az államnak rehabilitációs kötelezettsége, és hogy kinek kellene megvédenie a fővárosi ivóvízbázist a kontrollálhatatlanul terjedő vegyszerszármazékoktól.

 



 

Brüsszel-Budapest, 2015. november 10.