Megosztás
2015.1.12. |

Neves közgazdászok a napokban tették közzé „Az érettségi védelmében” című tanulmányukat. A gimnáziumokban és szakközépiskolákban való továbbtanulás megnehezítése, az érettségizők számának csökkentése téves és káros. A PM ezért is indította el ősszel „El a kezekkel a gimiktől!” kampányát.

 

A Budapesti Gazdasági Füzetekben megjelent tanulmány szerint a szakképzésben tervezett reformok a duális képzés félreértéséről tanúskodnak. Nem kevesebb, hanem több közismereti képzésre van szükségük a szakiskolásoknak.

 

A szakközépiskola és a gimnázium nagyobb mértékben fejleszti a munkában és a hétköznapi életben nélkülözhetetlen alapkészségeket (ilyen a szövegértés, de az alkalmazkodóképesség is), mint a szakiskola. A munkaerőpiacon az érettségivel rendelkezők sikeresebbek, foglalkoztatásuk magasabb, többet keresnek.

 

A tervezett intézkedések szűkítik a felsőoktatás merítési bázisát, miközben a „felesleges” egyetemi képzésekről, a „piac által nem igényelt” végzettségekről szóló képzetek nagyrészt hamisak. Ezért nem is szolgálhatnak hivatkozási alapul az érettségit adó középfokú oktatás visszaszorításához. 

 

Végül, de nem utolsó sorban: az érettségit adó középiskolai képzés leépítése fékezi a társadalmi mobilitást és növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, tudásalapú társadalom helyett a bérrabszolgák társadalmát építi. A PM követeli, hogy a Fidesz-kormány adja vissza az érettségizés jogát a magyar fiataloknak!

 

Budapest, 2015. január 12.

 

Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja