Megosztás
2013.11.6.

Szabó Tímea, az Együtt-PM elnökségi tagja levélben kéri fel a parlament frakcióvezetőit, hogy közösen szólítsák fel a független Balogh Józsefet országgyűlési képviselői mandátumának visszaadására.

 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, független képviselő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "egy ilyen alattomos, nőverő politikusnak nincs helye a parlamentben", és Balogh Józsefnek nemcsak az országgyűlési mandátumáról, de polgármesteri posztjáról is le kell mondania.

Szabó Tímea örvendetesnek, de nem elégségesnek tartotta, hogy a Fidesz "néhány órával ezelőtt kizárta" Balogh Józsefet a párt soraiból, egyúttal cinikusnak és érthetetlennek nevezte, hogy a Fidesznek miért tartott fél évig megtenni ezt.

A szabad mandátum elve alapján nincs jogi eszközük arra, hogy lemondassák Balogh Józsefet, ezért a parlamenti frakciók segítségével szeretnének nyomást gyakorolni a képviselőre - mondta.

Közölte azt is, hogy miután szerintük a jelenlegi jogi szabályozás nem védi meg az áldozatokat, újra benyújtja korábbi javaslatukat, amelyik közvádas bűncselekménnyé tenné a családon belüli erőszakot. Emellett felszólította a kormányzatot, hogy az áldozatok érdekében azonnal szervezze át a védelmi és az ellátórendszert.

Nincs kettős mérce, a rendőrség tegye a dolgát, és ha Várnai Lászlót bűnösnek találják, akkor abból le kell vonni a megfelelő következtetéseket – válaszolta Szabó Tímea arra a kérdésre, hogy szerinte ki kell-e zárni az LMP-ből az ellenzéki párt önkormányzati képviselőjét. Várnai László az LMP zuglói politikusa, aki ellen garázdaság vétsége miatt indult eljárás, és emiatt felfüggesztette párttagságát.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán közölte az MTI-vel, hogy az élettársát bántalmazó Balogh József - akit a napokban gyanúsítottként hallgatott ki az ügyészség és beismerő vallomást tett - már nem tagja a Fidesznek, mert vállalhatatlan és megengedhetetlen, amit tett.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján mondta, morálisan elítélendőnek tartják, hogy Balogh József független országgyűlési képviselő tagja a közéletnek. Megerősítette, hogy Balogh Józsefet, aki az ominózus eset után kilépett a Fidesz-frakcióból, "immár a pártból is kiléptettük", tehát nem tagja a Fidesznek.

Váczi Pál megbízott főügyészhelyettes hétfőn közölte az MTI-vel, hogy súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Balogh József független országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség, a honatya beismerő vallomást tett. A megalapozott gyanú szerint a képviselő és élettársa április 28-án reggel 6 óra körül érkezett haza egy családi eseményről Fülöpházán lévő tanyájukra, amikor a képviselő ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte élettársát.

 

Budapest, 2013. november 6.

 

Forrás MTI