Megosztás
2013.10.28.

Aláírásgyűjtő akciót indított az Együtt-PM szövetség az egykulcsos adó eltörlése érdekében.

Bajnai Gordon, a szövetség vezetője hétfői sajtótájékoztatóján a budapesti Széll Kálmán téren, ahol megkezdődött az aláírásgyűjtés, azt mondta: az egykulcsos adó az Orbán-kormány legkártékonyabb intézkedése, tízből nyolcan rosszul járnak vele, és becslésük szerint 50 ezer munkahely szűnt meg miatta.

    Elmondta: kormányzásának végén 100 ezer forintos bruttó jövedelemből 75 ezer maradt a munkavállalóknál, ma viszont - az adójóváírás megszüntetése miatt - csak 65 ezer, miközben nőttek a vállalkozások terhei is.
    Bajnai Gordon hozzátette: aláírásukkal a választók a kétkulcsos adórendszert és egy munkahelyteremtő gazdaságpolitikát támogathatnak.
    A volt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a családi adókedvezményt megtartanák és a kisebb keresetűeknél szélesítenék is. Arról még nem döntöttek, hogy mekkora személyijövedelemadó-kulcsokat alkalmaznának.
    Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke azt mondta: az egykulcsos adó elszegényedést hozott, a három vagy több gyermeket nevelő családoknál a szegénységi ráta a kétszeresére, majdnem 40 százalékra nőtt a kormányváltás óta.
    Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM II. kerületi képviselőjelöltje elmondta: nem népszavazási vagy népi kezdeményezést, hanem politikai akciót indítottak, amelynek az is célja, hogy a költségvetés és az adótörvények parlamenti tárgyalásakor bemutassák a kormánytöbbségnek, milyen sokan ellenzik az egykulcsos adót.
    Az aláírásokat egy hónapig gyűjtik országszerte, de főleg abban a 31 egyéni választókerületben, ahol az Együtt-PM állít jelöltet.
    Bajnai Gordon elmondta, nem határozták meg, hány aláírással lennének elégedettek. Arra a kérdésre, az akció mennyiben szolgálja az adatbázisépítést, úgy válaszolt: ez nem elsődleges céljuk, de aki kéri, hogy tartsák vele a kapcsolatot, azt a jövőben is megkeresik.
    Bajnai Gordont kérdezték arról is, hogy miután pártja támogatásáról biztosította a Székelyek nagy menetelését, Kálmán C. György irodalomtörténész és Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő is otthagyta az Együtt-PM-et. A szövetség vezetője azt mondta: sajnálja elhatárolódásukat, de egyikük sem volt a párt tagja, Ara-Kovács Attila viszont valóban részt vett külpolitikai programjuk kidolgozásában. Bajnai Gordon a kritikájukat elhamarkodottnak minősítette.
    A székelyek meneteléséről az Együtt-PM vezetője azt mondta: az erdélyi magyar politika - így az RMDSZ is - egységesen ott állt az autonómiatörekvést támogató rendezvény mögött. Hozzátette: a nemzetpolitikában is korszakváltást szeretnének, ami azt jelenti, hogy támogatják a helyi kezdeményezéseket, ahelyett, hogy Budapestről diktálnának a határon túl élőknek.
    Jelezte ugyanakkor, semmiben nem ért egyet Bayer Zsolt újságíróval, aki a Békemenetek más szervezőivel együtt felszólalt a székelyek menetét támogató budapesti szimpátiatüntetésen. "Nem akarjuk, hogy a CÖF vagy más álszervezetek kisajátíthassák a nemzetet", vannak célok, amelyekért együtt kell fellépni, ha minden másban élesben szemben állunk is - mondta.

 

Forrás:MTI

 

2013.10.28