Megosztás
2013.6.21.

Az Együtt 2014-PM üdvözli, hogy Áder János köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a Margitsziget fővároshoz csatolásáról szóló törvényt - közölte Karácsony Gergely országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Az ellenzéki képviselő - utalva az államfői indoklásra - arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntés meghozatala előtt elmaradt az előzetes érdemi társadalmi párbeszéd, pedig ezt településhatár megváltoztatása ügyében törvény írja elő.
    Szerinte nem megoldás, hogy a kétharmados parlamenti többség "a hasára üt", és "parancsszóra", a helyiek megkérdezése nélkül kiszakít egy területrészt a XIII. kerületből.
    Arra szólítják fel a parlamenti többséget, hogy a helyi népszavazás eredményének ismeretében térjen vissza újra a kérdésre, addig pedig kezdődjön szakmai párbeszéd az ügyben - közölte.
    Úgy vélte, a népszavazást az egész városrészre ki kellene terjeszteni, és elég nagy a kerületi polgárok felháborodása ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, azaz a többségük részt vegyen a szavazáson.
    Párttársa, Somfai Ágnes fővárosi képviselő azt mondta, az ügyben Tarlós István főpolgármester "feleslegesen ment pofonért", hiszen a közvetlen irányítás a főváros számára felesleges adminisztrációs terhet jelentett volna. Szerinte semmi nem akadályozta meg eddig sem a fővárost abban, hogy bármit fejlesszen a Margitszigeten.
    Véleménye szerint az állhat a parlamenti döntés hátterében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István megállapodtak a Margitsziget fejlesztési tervéről, ám attól tartottak, hogy azt a XIII. kerület mint helyi építési hatóság nem nézné jó szemmel.
    Szomorúnak nevezte, hogy a főváros nem jó gazdája a Margitszigetnek. Erre utalva emlékeztetett arra, hogy két éve hiába javasolják szigetgondnokság létrehozását. Szerinte presztízsberuházások helyett a fenntartásra kellene jobban odafigyelnie a fővárosnak vagy például a locsolás korszerűsítésére, mert nem tartja normálisnak, hogy ivóvízzel locsolnak az egész szigeten.
    Áder János államfő pénteken küldte vissza megfontolásra a parlamentnek azt a júniusban elfogadott törvényt, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat a Margitszigetet.
    Áder János szerint a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartájában és a jogalkotásról szóló törvényben szereplő eljárási kötelezettség. Az egyezmény 5. cikke értelmében ugyanis "nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül" - mutatott rá az államfő.