Szigetvári_Karácsony_sajttáj
Megosztás
2014.7.8. |

Budapest, 2014. július 8., kedd (MTI) - Az Együtt-PM elfogadja az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amelyik szerint nem lehet népszavazást tartani a paksi bővítésről, ugyanakkor úgy látják, hogy a testület nem vizsgálta érdemben a kérdést. A szövetség eközben üdvözölte azt a határozatot, amelyik szerint alkotmányellenesek a büntető törvénykönyv büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőkre esetenként kötelezően életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak.

    Karácsony Gergely kedden újságírói előtt a népszavazást elutasító döntésről azt mondta, véleményük szerint az Ab-nak ebben az ügyben tartalmilag kellett volna vizsgálnia a Kúria korábbi döntését. Az arra hivatkozva utasította el a kezdeményezést, hogy a népszavazási kérdés összefügg egy nemzetközi szerződéssel. Ha a Kúriának igaza lenne, akkor a 2004-es vagy a 2008-as népszavazásokat sem lehetett volna megtartani - jelentette ki.
    Az Együtt-PM továbbra is minden hazai és nemzetközi jogi és politikai lehetőséget meg fog ragadni annak érdekében, hogy meghiúsítsák a paksi beruházást - közölte a politikus.
    Szigetvári Viktor, a szövetség ügyvezető társelnöke üdvözölte a büntető törvénykönyv büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályairól hozott döntést, mert ezzel "lelepleződött" a Fidesz álságos büntetőpolitikája. Véleményük szerint ugyanis nem "népszerűsködő intézkedésekre", hanem több pénzre, keményebb és igazságosabb állami fellépésre van szükség a bűnelkövetők ellen - mondta.
    A kormány ne a Btk.-t "fabrikálja (...) vélt elvárásoknak megfelelve", hanem arra költsön, hogy legyen pénz a járőrautókban, megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre rendőrök és a kabinet a helyi közösségekben alternatív megoldásokkal békítsen, de eközben lépjen fel azok ellen, akik megsértik a közösségi szabályokat - mondta.