Kilakoltatás
Megosztás
2017.12.1. |

A Párbeszéd szerint az Orbán-kormány bankokat támogató lépései, valamint a felelőtlen banki hitelezés az oka annak, hogy a magyar bankok 26 százalékkal magasabb nyereséget értek el eddig idén, mint a 2016-os azonos időszakban. A Párbeszéd ezért olyan intézkedéseket szorgalmaz, amelyek a bankokkal szemben a magyar embereket támogatják.

 

A kormány intézkedéseinek, valamint az újra felpörgött banki hitelezésnek köszönhetően a bankok az idei első három negyedévben 541 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el, amely 25 százalékkal magasabb a 2016. évinél. Mint ismert, a kormány az elmúlt években folyamatosan, két év alatt 80 milliárd forinttal csökkentette a bankadót, ezzel párhuzamosan pedig felpörgött a lakáshitelezés is. Egy a Magyar Nemzeti Bank által a napokban közölt elemzése alapján indokolatlanul drágák a magyar bankokban a fix kamatozású lakáshitelek, ezért a magyar családok a kockázatosabb, változó kamatozású hiteleket veszik fel. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben tehát csak nőhetnek a hitelterhek, vagyis egy újabb hitelválság készülődik.

 

A Párbeszéd szerint ez azért is aggasztó, mivel 2013 óta 44 ezer család veszítette el az otthonát, míg jelenleg is 122 ezer nem teljesítő jelzáloghitel van és minden ötödik, összesen 1,7 millió embernek van nem teljesítő hitele. Ha a bankok a jelenlegi adatok mellett továbbra is nagy arányban helyeznek ki változó kamatozású hiteleket, az olyan buborékot okozhat, amely beláthatatlan válsághoz vezethet. 

 

A Párbeszéd a magas banki nyereségek miatt a bankadó korábbi szintre való visszaállítását javasolja, ezzel együtt pedig az ebből származó bevételt a devizakárosultak és kilakoltatottak megsegítésére kellene fordítani. A Párbeszéd továbbá törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a banki nyereségből ne lehessen látványsportra költeni, helyette a Nemzeti Eszközkezelő forrására kellene költeni ezt a pénzt, hogy senkinek ne kelljen kiköltöznie a lakásából. Emellett az Eszközkezelő ne adja át üres ingatlanjait MNV Zrt.-nek – ahogyan egy most tárgyalandó törvényjavaslatban szerepel - hanem maradjon Eszközkezelőnél és a banki nyereségből fordítsanak felújításokra, hogy a kilakoltatottak számára az elhelyezés biztosítható legyen.

 

Budapest, 2017. december 1.

Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!