Megosztás
2013.10.29.

Az adójóváírás visszavezetését, az offshore jövedelmek fokozott adóztatását és a vagyonosodási vizsgálatok szigorítását is tartalmazzák azok a módosító javaslatok, amelyeket az Együtt-PM politikusai a héten nyújtanak be a parlamentnek  - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

 

Fotó: Kovács Attila/MTI

A választási szövetség szakpolitikusa úgy fogalmazott, hogy a kormány négy éve szabadságharcot folytat az átlag alatt keresők ellen, miközben az Együtt-PM az alacsony keresetűek számára kedvező adórendszerért harcol.

Scheiring Gábor azt mondta, módosító indítványaik mellett néhány napon belül egy határozati javaslatot is beterjesztenek a parlament elé, amelyik az egykulcsos adó eltörlését célozza. Arra egyelőre nem tudott felelni, hogy ezt pontosan milyen adórendszerrel váltanák fel, mert állítása szerint annyi bizonytalanság övezi a költségvetést, hogy felelőtlenség lenne részletekbe menni.

Emellett még a héten módosító javaslatokat is benyújtanak a most vitatott adótörvényekhez, amelyekkel többek között visszaállítanák az adójóváírás rendszerét - közölte. 

Hozzátette: visszaállítanák a Bajnai-kormány offshore cégekre bevezetett szabályozását. Eszerint az offshore cégeknek átutalt szolgáltatási díjakra, jogdíjakra és kamatokra 30 százalékos forrásadót vetnének ki. Emellett a magánszemélyek offshore cégekből származó, de fel nem vett jövedelmei után is meg kellene fizetni a személyi jövedelemadót - közölte.

Automatikusan vagyonosodási vizsgálatot kellene lefolytatni azok ellen, akik közpénzek segítségével tettek szert százmillió forintot meghaladó vagyonra - folytatta egy másik javaslatuk ismertetésével.

Az ezer főnél nagyobb befogadóképességű stadionok építéséhez ne lehessen sportcélú társaságiadó-kedvezményeket igénybe venni - jelentette egy újabb elképzelésüket.

Végül azt is kezdeményezik majd, hogy az adójogszabályokat évente maximum kétszer lehessen módosítani, az adótörvények kihirdetése és életbe lépése között pedig teljen el legalább harminc nap - mondta.

A családi adókedvezmény kiterjesztése egy látszatintézkedés, mert az egygyerekeseket nem érinti, a kettő vagy több gyermekes  - átlag alatt kereső - családok esetében pedig csak havi párezer forintot jelent - válaszolta egy kérdésre.

 

Forrás:MTI

 

2013.10.29