Megosztás
2013.3.26.

Karácsony: országonként nyilvánosságra kellene hozni a regisztrált választók számát

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint el lehetne kerülni a választási csalás gyanúját, ha a határon túli magyar szavazók névjegyzéke titkos maradna, de a Nemzeti Választási Iroda országonkénti bontásban nyilvánosságra hozná a regisztrált szavazók számát.

Erről a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Karácsony Gergely beszélt; képviselő kedden zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a választási eljárási törvényhez. A módosító indítvány egy másik eleme szerint a Nemzeti Választási Irodának azt is nyilvánossá kellene tennie, hogy egyes országokban hányan szavaztak. A politikus hangsúlyozta, így könnyen kiderülhetne, történt-e valamiféle "turpisság" a választások során.

Pártunk azt is szeretné elérni, hogy a magyarországi országos listákra leadott szavazatokhoz hasonlóan a külföldről érkező voksokat is a Nemzeti Választási Bizottság számolja meg. Ennek azért van jelentősége, mert a Nemzeti Választási Iroda tagjait a Fidesz jelöli majd, a Nemzeti Választási Bizottságba viszont a parlamenti és az országos listát állító pártok delegáltjai kerülnek majd be.

Kijelenthetjük: ha ezeket a módosításokat elfogadják, akkor ezzel megvédik a határon túli magyarok személyes adatait, de eloszlatják a választások tisztaságát övező kételyeket.

2013.03.26.