Hegyesi Beáta
Megosztás
2017.6.18. |

A Párbeszéd nem támogatja a kormány által preferált férfiuralmat, hanem egy olyan együttműködő országot szeretne, ahol az édesanyák anyaként és munkavállalóként, a férfiak pedig munkájuk mellett édesapaként is kiteljesedhetnek, éppen ezért kezdeményezi, hogy a férfiak a GYED időszakában 3 hónap fizetett szabadságot kaphassanak.

 

Apák napján fontos külön szót ejteni a  60-70 ezer, gyermekét egyedül nevelő édesapáról is. Tudni kell, hogy az egyszülős családok 62%-át sújtja a szegénység, ha pedig az édesapa marad egyedül gyakran elveszíti a munkahelyét is, mivel környezetében nem kap segítséget a gyermekek gondozásához, ezzel mélyítve a család válságát és újratermelve a gyermekszegénységet, ráadásul az ilyen helyzetbe került apáknak több területen is meg kell felelniük a társadalmi elvárásoknak.

 

Ma a világon ott születik a legtöbb  gyerek, ahol a gyermekvállalás kérdése nem a nő egyedüli ügye, hanem egy bátorító és támogató állami intézményrendszer veszi körül. A nők gyermekvállalási hajlandóságában továbbá nagy szerepe van annak, hogy a férfiak mennyit részt vállalnak a háztartási és családi teendőkből. Ahogy a nőnek joga van dolgozni, úgy a férfinak is joga részt venni egy  születendő  család  mindennapjaiban.  Amíg  mindez  normális  társadalmakban  elfogadott,  addig a  kormány  által  sulykolt hamis nemi szerepek és fals családképlet miatt a magyar társadalom kulturálisan teljesen felkészületlen erre: nincs kultúrája annak, hogy a nők részt vehessenek a közéletben, Magyarország kormányának egyetlen nőtagja sincs, mindez azt is sugallja, hogy a gyermekvállalás kizárólag a nő felelőssége.

 

A Párbeszéd alapvetően egyetért a GYED extra bevezetésével, ám kiegészítve azzal, hogy a gyermekvállalás kulcsfontosságú időszakaiban az édesapák otthon lehessenek, ezért kezdeményezi, hogy a férfiak a GYED időszakában 3 hónap fizetett szabadságot kaphassanak, ugyanis nagyon fontos, ha a férfiak is jelen lehetnek a gyermek születése körüli időszakban, továbbá akkor, amikor a nő vissza szeretne találni a munkaerőpiacra.

 

A Párbeszéd se nem macsó, se nem földesúri országot akar, ahol az asszonynak a konyhában a helye, hanem egy együttműködő országban hisz, ahol mindenki számít és mindenkinek megvan a lehetősége a boldogulásra, mégpedig nem felülről kiosztott szerepek szerint.

 

Boldog Apák napját!

 

Budapest, 2017. június 18.

 

Hegyesi Beáta

a Párbeszéd elnökségi tagja

 

Karácsony Gergely

a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/


Csatlakozz, mert tenni kell!