Megosztás
2015.4.29. |

A 20. század egyik legszörnyűbb vérengzésének, az örménynépirtás századik évfordulójára emlékezett a világ. A Párbeszéd Magyarországért szerint hazánknak erkölcsi kötelessége, hogy csatlakozzon azokhoz az európai államokhoz, amelyek ─ vélt vagy valós külgazdasági félelmeiket félretéve ─ elismerik, hogy az Ottomán Birodalom több mint egymillió örmény gyermeket, nőt és férfit tervezetten mészárolt le.

 

Az azeri baltás gyilkos három évvel ezelőtti szégyenletes kiadatása miatt Örményország felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat hazánkkal. Ez az oka annak, hogy az Orbán-kormány meghívást sem kapott a 20. század első genocídiumának jereváni megemlékezésére.

 

Elfogadhatatlan és gyalázatos, hogy az Orbán-kormány évek óta nem tett érdemi lépéseket azért, hogy megkövesse az örmény népet az orbáni külpolitika három évvel ezelőtti hitszegéséért, és hogy helyreállítsa a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatokat.

 

A Párbeszéd Magyarországért ezért írásbeli kérdést intéz Szijjártó Péterhez a tárgyban és egyben felszólítja a külügyminisztert arra, hogy haladéktalanul lásson hozzá az azeri baltás gyilkos botrányos kiadatása miatt megszakadt magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításához, és ennek jegyében nyissák újra a magyar nagykövetséget Örményország fővárosában.

 

Szilágyi Péter, a PM külügyi szakpolitikusa