erőss_gábor
Megosztás
2016.6.26. |

A megszorítások politikájával kilátástalanságba taszított magyarok helyzetét az egyre terjedő dizájnerdrogok tovább súlyosbítják. A legkiszolgáltatottabb áldozatok a gyerekek. A Párbeszéd Magyarországért szerint hosszú távon átfogó társadalmi reformra, a szegénység csökkentésére, deszegregációra van szükség, rövid távon pedig a korábban megszüntetett pályázati források újranyitására.

 

Hazánkban drámai a droghelyzet. Az úgynevezett dizájnerdrogok terjedésével párhuzamosan a kormány mégis megszüntette a drogpolitikára fordított pályázatok 90%-át. Pedig már  10-12 éves korú gyerekek körében is szedik áldozataikat ezek a szerek, például az ún. herbál vagy biofű. Az olcsón beszerezhető dizájnerdrogok óriási pusztítást végeznek már az általános iskolásoknál is, különösen a vidéki, leszakadó térségekben, szegénységben élőknél. Czibere Károly államtitkár a napokban mégis azt találta mondani, hogy a kormány drogpolitikája sikeres; holott a hivatkozott kutatásban csak a 16 évesek szerepelnek, akik a büntetéstől való félelem miatt be sem merik vallani a szerhasználatot.

 

A Párbeszéd Magyarországért szerint a kábítószerek terjedésének megállításához hosszú  távon a kiszolgáltatottság, reményvesztettség és nyomor felszámolására, rövid távon a szakmával közösen kidolgozott prevenciós és ártalomcsökkentő programok elterjesztésére van szükség, a gyerekek körében is.

 

Budapest,  2016. június 26.

 

Dr. Erőss Gábor,

a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja,

oktatási szakpolitikus

 

 

 Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!