AIDS világnapja
Megosztás
2018.12.1. |

1988. óta minden december 1-én, az AIDS világnapon a világ a HIV/AIDS járvány elleni küzdelemre figyel. Idén különös hangsúlyt kap világszerte a HIV-szűrés fontossága, amelyet a Párbeszéd is nagyon fontosnak tart a kezelés és a vírus további terjedésének megakadályozása szempontjából. Felszólítjuk a kormányt, hogy mindent tegyen meg azért, hogy a megyeszékhelyeken legyen elérhető mindenki számára ingyenes gyorsteszt!

 

Szakemberek szerint Magyarországon a járványügyi helyzet sajnos semmit sem változott. Jelenleg 2000-2200 ember tudja magáról, hogy vírushordozó, 3000-4000-en azonban nincsenek tisztában ezzel. Továbbra is hatalmas a tudatlanság a betegséggel kapcsolatban, az iskolákból hiányzik a modern szexuális nevelés, az állam nem támogatja a szűrővizsgálatokat, évek óta nincs állami stratégia a fertőzés visszaszorításáról. Pedig a mai korszerű gyógyszereknek semmilyen komolyabb mellékhatásuk sincs, teljes életet lehet élni velük, a vírushordozók nem fertőznek tovább.

 

A HIV/AIDS küzdelem egyik kulcskérdése a HIV-szűrés rendszeressége, az állampolgárok tudatossága saját HIV-státuszukkal kapcsolatban. Ezért legalább minden megyeszékhelyen elérhetővé kell tenni állami támogatással, hogy legyen mindenki számára elérhető HIV-gyorsteszt, hogy aztán a decentrumokban mindenki a megfelelő ellátást kaphassa.

 

2018., december 1.

 

Csatlakozz!