Megosztás
2014.8.1. |

Egy vele szoros barátságban álló, és így az állami földbérleti pályázatokon bőségesen profitáló, ám semmilyen vonatkozó tapasztalattal nem rendelkező „szakembert” nevezett ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter "halgazdálkodás fejlesztéséért felelős" miniszteri megbízottá. Az Együtt-PM szerint a miniszternek a haverok helyzetbe hozása helyett a mezőgazdaság feszítő problémáival, például a földpályázatokon kisemmizett gazdák gondjaival, az importtej-dömpinggel, a lépfenével vagy a leállás küszöbén álló agrárkörnyezetgazdálkodási programmal kellene foglalkoznia.

 

Fazekas Szabolcs tomajmonostorai polgármester halgazdálkodási megbízottá történt kinevezése állítólag július elsején történt, a minisztérium honlapjára azonban csak július 30.-án került fel a hír. Tény, hogy büszkélkedni nem nagyon lehet vele: az agrármérnök, állattenyésztő és állategészségügyi technikusi végzettséggel is rendelkező cimbora a nyilvánosan hozzáférhető információk szerint eddig nem sok vizet zavart a halászati szektorban. Bőségesen jutott neki a sikerből ugyanakkor a Fazekas Sándor agrárminiszter tárcája által felügyelt állami földpályázatokon: különböző konstrukciókban több mint 400 hektár állami földet kapott, a vele járó földalapú támogatásokkal együtt.

 

Az sem teljesen világos, hogy a minisztériumnak mi a terve a halászattal: ezen a téren eddig egyedül a balatoni halgazdálkodás ellehetetlenítése fűződik Fazekas miniszter és szűkebb köre nevéhez. Az viszont teljesen érthetetlen, hogy egy ilyen feladatra miért egy olyan embert kell titokban kinevezni, aki eddig semmit nem tett a halászati szektor fejlesztéséért, és nem is ért hozzá.

 

Az Együtt-PM szerint a „Fazekas Sándor baráti kör” már eddig is éppen elég kárt tett a magyar mezőgazdaságban, fölösleges ezt olyan lépésekkel tetézni, amelyek kizárólag arról szólnak, hogyan lehet újabb barátokat állami pénzekkel kitömni. A magyar mezőgazdaságnak közpénzpusztító jóbarátok helyett szakemberekre és értelmes agrárpolitikára lenne szüksége, ez azonban a jelek szerint Orbán Viktor kormányában hiú ábránd csupán.

 

Budapest, 2014. augusztus 1.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

az Együtt-PM szakpolitikusa