Megosztás
2017.1.19. |

Az áfacsalásokat leleplező Horváth András bejelentését több mint 3 évvel követően ott tartunk, hogy még mindig nem történtek valódi lépések az általa leleplezett ügyekben - viszont gyanúsítottként idézi be a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert a legfőbb törvénysértés az ügyben szerintük az, hogy Horváth András kihozta a csalásokat bizonyító információkat a NAV-tól.

Semmi sem bizonyítja jobban, hogy nem várhat tovább a közérdekű bejelentőket hatékonyan védő jogszabályok elfogadása. A Párbeszéd Magyarországért háromszor terjesztette már be az Országgyűlésben a Korrupcióellenes Ügyészségről szóló törvényjavaslatunkat, amely többek közt a közérdekű bejelentők megfelelő védelmét is megteremtené - a kormányoldal mindannyiszor visszadobta.

Jó úton halad viszont az a irányelv-tervezet formájában kidolgozott javaslatunk, amely európai szintű, és a tagállamokra is kötelező védelmet teremtene a közérdekű bejelentőknek. Azt tudjuk, hogy miért utasítja el a magyar kormány a jogszabályi helyzet rendbetételét. Bízunk benne, hogy az EU-ban sikerül elérni, hogy azok, akik a mi érdekünkben, a köz érdekének a védelmében a nyilvánosság elé lépnek, nem csak szakmai karrierjüket, de magánéletüket is veszélyeztetve, megkapják azt a védelmet, amit megérdemelnek a társadalomtól. A közérdekű bejelentők esetében nem őket oltalmazzuk valójában - saját magunkat védjük, amikor megfelelő jogszabályokat alkotunk, hogy megóvjuk őket a megtorlástól.

 

Brüsszel-Budapest, 2017. január 19.

Jávor Benedek
Párbeszéd európai parlamenti képviselője

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!