Megosztás
2017.9.1. |

2017 őszéig az Orbán kormány ígéreteivel nem tett egyebet, mint becsapta a pedagógusokat: a fizetések „differenciálása” a valóságban azt jelenti, hogy sokan nem kapják meg az ígért béremelést. Ezen kívül becsapta a szülőket és a diákokat is: egységesen magas színvonalú oktatási rendszert ígért, ám ehelyett a diákok teljesítménye és az egyenlőtlenségek is tovább nőttek. A Párbeszéd új oktatási szemléletet kínál: radikális béremelést, tanszabadságot, járási fenntartású iskolákat, csökkentett osztálylétszámot, magolás helyett a világ felfedezését, boldog iskolásokat!

Az iskolafenntartást vissza kell adni a helyi közösségeknek. Ugyanakkor nem csak a 2010 utáni állami fenntartás bukott meg, hanem a 2010 előtti tisztán önkormányzati iskolafenntartás is; a kettő vegyítése sem megoldás, mert azzal csak a két rendszer hibáit egyesítenénk. A Párbeszéd ezért visszaadná a helyi közösségeknek az iskolákat, de úgy, hogy kistelepülésekre ne rakjunk elviselhetetlen terhet: a járások váljanak iskolafenntartóvá.

A Párbeszéd 2018-ban visszaállítja a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, minden diák lehetőséget kap  az érettségi és az angol nyelvvizsga megszerzésére.  Lecsökkentjük az osztályétszámokat, felszámoljuk a korai szelekciót és a nem-egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetését. A pedagógusok fizetését  jelentősen megemeljük, továbbá  hétévente egy pihenőévet biztosítunk minden pedagógusnak feltöltődésük, továbbképzésük érdekében.

Budapest, 2017. szeptember 1.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje
Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!