Országgyűlési képviselőjelölt - Hajdúszoboszló (Hajdú-Bihar 05. OEVK.)

Dede Tamás 1974-ben született tősgyökeres szoboszlai családban. Hajdúszoboszlón nőtt fel és ma is itt él. Tanító és kommunikáció szakos diplomáját Debrecenben szerezte a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán. Később fotóriporterként végzett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola Debrecenbe kihelyezett tagozatán. Külsős újságíróként dolgozott a megyei sajtóban, négy évig általános iskolában tanított, valamint népszerű szakköröket vezetett csillagászat, mitológia, médiaismeret és környezetvédelem tárgykörben. Dolgozott a szociális szférában is, a helyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál.

Alkotó fotósként jó néhány kiállításon szerepelt zsűrizett fényképeivel. Civilként több, mint húsz éve részt vesz olyan nonprofit társadalmi szervezetek munkájában, amelyek a tudományos ismeretterjesztés, az egészséges életmód, a művészet, filantrópia, és klasszikus műveltség megismertetésével, népszerűsítésével foglalkoznak. Mindezt társadalmi munkában, ingyen és bérmentve teszi.

Látva az egyre növekvő társadalmi, politikai, gazdasági problémákat, 2009 óta vállal aktív közéleti szerepet (szintén társadalmi munkában). Kezdetben az LMP-ben, majd annak megváltozásakor és szakadásakor a Párbeszéd Magyarországért alapító tagjaként tevékenykedik egy ökológiailag fenntartható, demokratikus részvételen alapuló, igazságosabb társadalom megvalósításáért.